HDD vs SSD

Mi is az a HDD?

A HDD (Hard Disk Drive), a számítógépben elhelyezkedő mágneses elven tároló eszköz. Felépítését és működését tekintve több mechanikus alkatrész található benne, mely tény későbbiekben rá fog mutatni arra, miért is elavult ez a technológia. Az egység belső szerkezete és működése igen egyszerű. Forgó lemezekre, ír/olvas egy nagy sebeséggel mozgó fej. Az adatátviteli sebességet ezen a rendszeren több tényező is befolyásolja. pl. csatlakozó típusa (mely megszabja majd az átvitel protokollját: soros vagy párhuzamos), a lemezek fordulatszáma, belső gyorsítótár méret ….

A következő, fordulat/adatmennyiségek, elméleti értékek:

5400 rpm…………….……..75 Mb/s

7200 rpm…………………… 100 MB/s

10.000rpm…………………140 MB/s


Mi az az SSD?

                Az SSD (Solid State Drive), szokták emlegetni szilárd test meghajtónak. Nincs benn mechanikus alkatrész, melynek köszönhetően az adatelérési idő, szinte azonnali. Egy NAND flash memóriának nevezett egyszerű chip, a tároló. Ez mellett helyezkedik el a vezérlőáramkör mely tárolja adataink pontos helyét a chipen.

                Hagyományos HDD-hez képest, az elv ugyan az, csak annyi a különbség, hogy itt nem kell a korong és az RW fej mozgásával számolni.

                Többféle interface -en keresztül lehet csatlakoztatni SSD egységet gépünkhöz. Alapértelmezetten a csatlakozó típusából már meg tudjuk „saccolni” milyen sebességekre lehet körülbelül számolni.


Sata

                A legáltalánosabb csatlakozó típus. A Sata átviteli módja, soros, azaz szekvenciális adatáramlás megy végbe rajta. Jelenleg a 3. generációnál tartunk, sorba: Sata 1, Sata 2, Sata 3. Ezek egymással kompatibilisek. Egy Sata3-as eszköz nyugodtan rádugható a Sata1-re csak annyi fog történni, hogy nem fog teljes sebességen üzemelni.

                Sata1                     150 Mbyte/s

                Sata2                     300 Mbyte/s

                Sata3                     600 Mbyte/s

Jelenlegi soros SSD-k ezt ki is használják. Teljesen általános, ha egy eszköz manapság tudja az 550/550 -es olvasási/írási sebességet.


Pci Express interface

                Tipikusan M.2 csatolófelülettel rendelkeznek. Ez az a port, ami nagyon sok kavarodást tud okozni a fejekben. Nem mindig egyértelmű mit is rejt az alaplapunk. Érdemes mindenképp vásárlás előtt ellenőrizni a kézikönyvet milyen technológiával is kompatibilis az alaplapunk. Erre a csatolófelületre azért volt szükség mert a sima SATA felület nagy mértékben már nem volt gyorsítható. Pci Express alatt viszont sikerült megvalósítani a SATA -hoz képest, mint egy min.5-6x sebesség növekedést.

NVME szabvány M.2 foglalaton akár tudhatja a

Alábbi ábrával meg tudjuk határozni mit is rejt a lapunk: (3000/2000 Mbyte/s Olvasási/Írási) sebességet. Figyeljük meg itt is használják a Sata kifejezést. Ezen esetben az adatátviteli elvét hangsúlyozzak ki vele, azaz ez egy Sata3-as konnektor ami pontosan annyi maximummal rendelkezik amit a Sata3 szabvány előír. kb. 600 Mbyte/s